• Gezellige zomermiddag en -avond drives bij Bousema in Lochem! In de maanden juli en augustus kunt u zowel op maandagmiddag als op donderdagavond bridgen bij Jump'85.

Zonder signaleren is goed tegenspel niet mogelijk

Woensdagavond 13 december was de serre bij Bousema vol met belangstellenden die meer wilden weten over het hoe en waarom van het signaleren. Het was een onderwerp dat in de enquête, die onder jumpleden was gehouden, hoog scoorde en vandaar de grote belangstelling.
Hans Ernst nam ons mee door het domein van allerlei signaleringen. Waarom signaleren, welke signalen zijn er, hoe te signaleren, wanneer en met welk doel. De stof was zeker niet makkelijk, maar werd goed door Hans uitgelegd. Er kwamen drie signalen aan de orde:
a. Het aan- of af-signaal (attitude signaal);
b. Distributie signaal;
c. Kleurpreferentie signaal
Om deze signalen te kunnen gebruiken moet je met je partner duidelijke afspraken maken over de methode van uitkomen en bijspelen. Ook werd ons op het hart gedrukt dat je het met partner eens moet zijn, wanneer je signaleert en hoe je signaleert. Kort en goed: je kunt de signalen zelf nog zo goed onder de knie hebben, het valt of staat met goede en duidelijke afspraken hierover met je partner.
De avond was door Hans en naar wij hebben begrepen samen met Hinky, goed voorbereid en het thema signaleren kwam dan ook goed en helder uit de verf. De signaleringen zullen wij binnenkort aan de bridgetafel zelf wel toepassen en herkennen bij elkaar. Wij waren toch niet voor niets aanwezig deze avond.

Hans Derrix
Han Alink

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.