Niet geweest op 23 oktober?

Ja dan is de kans groot dat u de trein hebt gemist of dat u op maandagmiddag of donderdagavond meer dan tevreden bent over uw prestaties aan de bridgetafel. Gelukkig waren er een groot aantal van onze leden die daar anders over dachten en wel tijd wilden investeren om beter beslagen hun tegenstanders tegemoet te kunnen treden aan de bridgetafel en namen actief deel aan deze bridgevervolgcursus. Een cursus die door de NBB werd ontwikkeld en nu voor het eerst bij Jump het licht zag. Het komende seizoen verzorgt Hans Ernst, bijgestaan door Hinky, deze cursus bestaande uit 12 lessen en wordt bij  Bousema gegeven.

Achtereenvolgens komen in de cursus aan de orde: het biedproces, het speelplan voor zowel troefcontracten als sans- atoutcontracten, de 1SA-opening met verschillende conventies, de volgbiedingen, informatiedoublet, tegenspelen en signaleren, openingen op twee hoogte, de zwakke openingen, en tenslotte nogmaals het speelplan in al zijn variaties en vooral diepgravend. Al met al een hele kluif.

In deze eerste les waar het biedproces werd behandeld, werden de basisprincipes bij de kop genomen en getoetst en dat bleek bij vele cursisten nog lang niet mee te vallen. Hier wreekt zich dat door het gebruik van de bridgemates het inzicht in onvoldoende mate aanwezig is om de consequenties te beoordelen van het bieden en eventueel toch down te gaan. De bridgemates zijn natuurlijk handig, maar zijn eigenlijk een onding voor beginnende- en wat meer ervaren bridgers. Wat leer je nog van de punten per slag en per kleur? Terwijl het bridgen toch een puntenspel is. Vroeger bij het zelf invullen van de scorekaarten leerde je dit spelenderwijs. De biedregels kwamen uitgebreid aan de orde en vooral de logica hiervan en je zelf deze logica eigen maken. Er was niet alleen een goede powerpoint presentatie, de cursisten konden tegen redelijke prijs een bij de cursus aansluitend theorieboek aanschaffen of van de club lenen, terwijl er de volgende keer ook het oefenboek te koop zal zijn.

Toch nog interesse? De volgende cursusdata zijn:  6-11-2019, 4-12, 8-1-2020, 22-1, 5-2, 19-2, 4-3,18-3, 1-4, 15-4, 29-4

Hans Derrix

Reacties zijn gesloten.