Redeneren en denken

Redeneren en niet denken bij het bridgen. Dat was de kern en de boodschap tijdens de eerste training die, bezocht door een groot aantal clubleden, werd verzorgd door Hans Ernst en in de voorbereidingen bijgestaan door Hinky.

Na in vogelvlucht de historie van het ontstaan van het bridgen en de ontwikkeling hiervan te hebben geschetst begon de eigenlijke training. Vooraf had Hans de deelnemers al laten weten dat het een avond van hard werken, redeneren en zelf doen zou worden. 

Bridgen is een wedstrijd er moet worden gewonnen en gaat niet om de gezelligheid. Het is een wedstrijd waarbij het om de punten gaat in combinatie met allerlei regels die door redeneren moeten worden toegepast in goede communicatie met de bridgepartner.

Er werden een groot aantal weetjes en feiten, ondersteund met beelden, op een rijtje gezet, uitgelegd en onderling besproken. Waarna de opgedane informatie en kennis nog eens met een groot aantal voorbeelden uit de praktijk werd getoetst en gezamenlijk besproken. Erg interessant en leerzaam was de uitleg van de rollen die beide partners in het hele proces van bieden hebben. Soms hoef je gewoon niet na te denken, alleen je kaart en sterkte aan je partner kenbaar maken. Maar vooral blijven redeneren.

Dat er moest worden gewerkt was wel duidelijk en af in toe kon je in de stilte de hersenen horen kraken, denken of redeneren. Voor beginnende bridgers was het moeilijk genoeg, maar ook voor de meer gevorderden was het af en toe toch beslist geen gesneden koek.

Het was een door Hans en Hinky  goed voorbereide en uitgevoerde leerzame avond, waarbij alle aanwezigen de materie op papier in een mapje mee naar huis konden nemen. Zijn er nog vragen of suggesties voor één van de volgende trainingen dan graag naar: ernst4@xs4all.nl of waj@derrix.nl.

Ik denk dat met belangstelling naar de volgende avond op woensdag 19 december zal worden uitgekeken. Ondertussen kan de materie dan worden verwerkt.

Hans Derrix

Wedstrijdcommissaris

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.